Partiolippukunta Hämeen Haka-Versot ry

Olet tässä: Home > Haka-Versot > Kuljettu Taival

Kuljettu Taival

Hämeenlinnaan muuttanut partiojohtaja Usko Kauri esitti partiolippukunnan perustamista, ehdotus johti poikalippukunnan perustamiseen 8.12.1955. Perustamiskokous antoi lippukunnalle nimeksi Hämeen Haka-Versot. Nimeä perusteltiin sillä, että aloittava lippukunta tulee olemaan haka versolippukuntien joukossa ja pelkkä Hämeenlinna on liian vaatimaton sellaiselle joukolle. Usko Kauri itse valittiin ensimmäiseksi lippukunnanjohtajaksi.

Partiopuseron väri oli ruskea ja lippukunnan tunnukseksi otettiin sininen partiohuivi, jossa oli musta vinoneliö. Ensimmäinen partiokolo sijaitsi Vapaakirkolla Hallituskadun ja Kasarminkadun kulmauksessa, Sibeliuksen syntymäkodin vieressä.

Vuonna 1957 Viljo \"Kelo\" Huuhtanen valittiin lippukunnanjohtajaksi. 

Hämeen Haka-Versojen ensimmäisille kuudelle vuodelle olivat ominaista omatoimisuus ja talkoohenki. Lippukunnat yleensäkin toimivat silloin hyvin vähäisin resurssein, niin johtajien kuin tuen suhteen. Alkuvuodet olivat kuitenkin innokasta partiointia: paljon retkiä, luonnossa olemista, koulutusta ja leirejä. Kuukausittaiset retket olivat vartioiden oleellinen toimintamuoto.

Heti ensimmäisinä vuosina toimi myös joulupukkipalvelu. Eräänä yksityiskohtana mainittakoon, että vanhempainneuvosto järjesti Aino \"Hute\" Huuhtasen johdolla äideille makuupussikurssin, jonka tuloksena tuulikankaasta ja superlonista syntyi tuhteja makuupusseja talvileirille. Jäsenmäärä kohosi 50-luvulla parhaimmillaan yli kolmenkymmenenviiden.

60-luvun alussa johtajia lähti opiskelemaan, armeijaan ja myös perustajajäsen Vilho ”Kelo” Huuhtasen perhe muutti paikkakunnalta. Siinä vaiheessa toimintaan tuli tauko. Samoihin aikoihin Vapaaseurakunta siirtyi nykyiseen kirkkorakennukseen.

Partiotoiminta käynnistettiin uudelleen parin vuoden kuluttua Usko Piikkilän johdolla. Lippukunnanjohtajaksi valittiin Veikko ”Eetu” Pasanen. Partiokolo saatiin alakerran väestösuojasta ja jäsenmäärä kohosi vähitellen yli kolmenkymmenen. Lippukunnassa Jouko \"Jokke\" Jäntin johdolla suunniteltu versonvihreä huivi rekisteröitiin vuonna 1966 viralliseksi huiviksi.

Partiohenki oli huipussaan. Oli leirejä talvella ja kesällä, omia vj-kursseja, pt-kisoja, ommeltiin partiopuseroita ja joulupukin vaatteita. Jouluna kaupungilla liikkui parhaimmillaan kymmenkunta Haka-pukkia ja tonttua. Lisäksi toimi puhallinorkesteri, jonka kaikki jäsenet olivat Haka-Versoja. 

Melkein koko 70-luku oli matalan profiilin aikaa. Haka-Versojen toiminnan ylläpitäminen hiljaisina vuosina jäi paljolti lippukunnanjohtaja Jarmo ”Junnu” Pasasen ja sihteeri Martti \"Kapu\" Lyytikäisen harteille. Silloin tehtiin kuitenkin ensimmäinen Lapin-leiri ja Lapin-vaellus 1973, joille osallistui miltei koko lippukunta eli 16 henkeä.

80-luvulle saavuttaessa oli Hämeenlinnaan muuttanut innokkaita uusia partiojohtajia. Lippukunnan-johtajaksi valittiin Antero ”Aake” Huurresalo. Hänen ja sihteerien Tuula \"Tuisku\" Toivasen ja sitten Jouni \"Jopi\"  Pietiläisen avustuksella huomiota kiinnitettiin johtajien koulutukseen ja uusia jäseniä värvättiin myös koteihin jaetulla Haka-Versoista kertovalla kutsuesitteellä. Lippukuntaan perustettiin tiedottamista helpottamaan oma lehti, Häkä-posti, joka on ilmestynyt siitä lähtien.

Haka-Versojen käyttämä versohuivi luovutettiin 1979 valtakunnallisesti kaikkien versolippukuntien yhteiseksi tunnukseksi.

Jäsenmäärä alkoi nopeasti kasvaa, 1978 oli 8 jäsentä, 1982 oli 62 ja 1985 jo 126 jäsentä. Toimintaan tuli myös tyttöjä, joten lippukunta muutettiin yhteislippukunnaksi. Myös partiopuseron väri vaihdettiin ruskeasta siniseksi. Partiotilat kävivät pieniksi väestösuojassa ja lippukunta alkoi miettiä lisätilojen hankkimista. Onneksi varastokäytössä olleet tilat kellarin toisessa päädyssä vapautuivat, ja lippukunta muutti nykyisiin, huomattavasti suurempiin tiloihin.

Lippukunnan oma lippu vihittiin vuonna 1985, lipun suunnitteli Eine \"Eino\" Rossi. Toimintaryhminä oli kolme laumaa, kahdeksan vartiota, vaeltajaryhmä sekä johtajien Häkä-vartio. Kesäleirejä pidettiin Kipinäniemessä ja Evolla sekä talvileirejä Suvipielisessä. Vaeltajaryhmä vaelsi Lapissa ja pyöräili Ahvenanmaalla.

80-luvun puolenvälin jälkeen Aaken ja Jopin muuttaessa pois paikkakunnalta, valittiin lippukunnanjohtajaksi Toivo \"Topi\"Lyytikäinen.

Toiminnan laajuus tarvitsi myös varoja. Kaupungilta saadun avustuksen ja oman varainhankinnan lisäksi vanhempainneuvosto järjesti esimerkiksi joulukonsertin, jonka tuotolla hankittiin talviteltta.

90-luvulle tultaessa jäsenmäärä vakiintui vähän alle sadan. Toiminta oli tasaisessa uomassa mutta aina syksyisin tuli opiskelemaan lähtevien jättämiä aukkoja johtajistoon. Iso ponnistus oli Lapissa -97 pidetty kesäleiri Raattamassa yhdessä viiden lappilaisen lippukunnan kanssa. Meitä osallistui leirille 74 henkeä. Varainhankintaan liittyviä perinteitä olivat erilaiset myyjäiset ja kirkkokahvitukset sekä Hämeen Piirin ja Suomen Partiolaisten tempauksiin osallistuminen.

Vuosituhannen vaihteessa johtajiston keski-ikä nuortui melkoisesti, kun uusia innokkaita oman lippukunnan kasvatteja ja muualta muuttaneita oli astunut vastuuseen. Lippukunnanjohtajaksi valittiin Hanna-Kaisa ”HooKoo” Verkkonen ja sen jälkeen Miika Verkkonen. Vuodesta 2006 lähtien lippukunnanjohtajana toimi Leena Ilkka. Omia leirejä pidettiin Hämeenlinnan ympäristössä ja myös Keski-Suomessa ja lapinleiri Muonion Jerisjärvellä. Muutamana talvena oli myös kämppä vuokrattuna retkiä varten. Lippukunnassa toimi yksi lauma, neljä vartiota ja vaeltajaryhmä. 

Vuodesta 2008 eteenpäin vuorottelivat lippukunnanjohtajina Toivo \"Topi\" Lyytikäinen ja Miika Verkkonen. Toiminta oli tasaisen rauhallista. Jäsenmäärä vaihteli 50-60 henkeä.

2013 valittiin lippukunnanjohtajaksi Jukka \"Kessu\" Pulkkinen. Toiminta oli entistä suuremmissa paineissa. Vetäjiä oli vaikea saada toiminnan pyörittämiseen ja myös kaupungin avustukset romahtivat. Mutta siitä huolimatta perustoiminta toimii ja ryhmiä on neljässä eri ekäryhmässä. Suuri saavutus oli järjestää 2015 Versojen Hiljaiset päivät Ahveniston koululla. 

Vuosi 2015 oli myös lippukunnan 60-vuotisjuhlavuosi. Sitä juhlittiin partiojuhlalla, jonka jälkeen oli kahvitus ja partionäyttely pitkästä toiminnan ajasta. Lippukunnan jäsenmäärä on tällä hetkellä 43 henkeä. 

Versojen valtakunnalliseen toimintaan on vuosikymmenien aikana otettu ahkerasti osaa. Haka-Versot ovat osallistuneet vuosittain Versojen Hiljaisille Päiville, jotka eivät ole olleet sanan-mukaisesti hiljaisia. Nimi viittaa hiljaiseen viikkoon ennen pääsiäistä. Haka-Versot ovat järjestäneet Hiljaiset Päivät seitsemän kertaa, viimeisimmän vuonna 2015. Versojen suurleirit ovat olleet myös kohokohta kolmen–neljän vuoden välein. Versojen partiotaitokilpailut lippukunta järjesti vuonna 2004 ja 2011.

Lippukunta oli vuonna 1979 perustamassa Hämeenlinnan partiolaisten johtajakäräjiä, josta muotoutui nykyinen Hämeenlinnan Alueen Partiolaiset. Lippukunta on osallistunut aktiivisesti alueen toimintaan: riihityksiin, partiotaitokisoihin, talvi- ja kesäleireille sekä erilaisille kursseille. Vuosittainen kynttilöiden lasku sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä on aina ollut hieno kokemus. 

Partiolaisten Hämeen piirin ja Suomen Partiolaisten järjestämät tilaisuudet ja koulutuksellinen anti on ollut korvaamatonta. Piirin ja SP:n paraateissa on liehunut Haka-Versojenkin lippu. SP:n suurleireille on lähtenyt mukaan pieni mutta sitäkin innostuneempi joukko. 

Hämeenlinnan Vapaaseurakunta taustayhteisönä on antanut hyvät toimintatilat. Lippukunnan on ollut hyvä toimia tällaisessa seurakunnassa, jossa on haluttu arvostaa partiotyötä. Lisäksi useat nuorisotyöntekijät ovat olleet merkittävästi vaikuttamassa lippukunnan toimintaan. 

Lippukuntamme tavoitteena on partiokasvatuksen keinoin auttaa lapsia ja nuoria pääsemään tasapainoiseen elämään Jumalan, lähimmäisen ja luonnon kanssa. Tätä selkeää, koko ihmisen elämän kattavaa, tehtävää joukkomme suorittaa parhaan kykynsä mukaan. Se etsii elämän totuutta. Se tietää, että tuo totuus voidaan löytää, monet ovat sen löytäneet.

Olkoon Haka-Verso haka kaikessa hyvässä.

nach oben